Jolanda Zijderveld

Jolanda Zijderveld is beschikbaar voor jeugdzorgtrajecten via Kernvisie methode.

Telefoon: 06 - 10 15 38 20

Jolanda Zijderveld Kindercoaching

Bessendreef 42
4241 DH Arkel

Lid van Adiona, beroepsorganisatie voor kindercoaches.

3 vragen voor Jolanda

1) In welke hoedanigheid werk je met de Kernvisie methode en wat is voor jou de reden om juist de Kernvisie methode toe te passen?

Ik pas de Kernvisie methode toe in mijn werk als docent binnen het praktijkonderwijs en binnen mijn praktijk voor kindercoaching.

Binnen het praktijkonderwijs gebruik ik verschillende onderdelen en oefeningen uit de methode, die geschikt zijn voor de doelgroep van het praktijkonderwijs. Zo ben ik bijvoorbeeld met een leerling bezig om de tafels te oefenen. Leerlingen die op een praktijkschool zitten zijn heel vaak visueel ingesteld. Ze hebben vaak niets met ‘leren’ en zijn vooral graag praktisch bezig. Door de Kernvisie methode te gebruiken hebben ze niet het idee dat ze heel veel moeten ‘stampen’ of theoretisch bezig zijn en toch ontzettend veel leren!

Binnen mijn kindercoachpraktijk begeleid ik kinderen met de Kernvisie methode zowel op sociaal als op didactisch gebied. Ik vind het ontzettend leuk om te zien dat de Kernvisie methode werkt voor kinderen en dat ze dit zelf ook al heel erg snel ervaren. Daardoor worden ze enorm gestimuleerd en gemotiveerd om verder te gaan. Deze kinderen hebben vaak al veel geprobeerd en geoefend met allerlei methodes, bijles enz. Ze hebben hierdoor niet veel zelfvertrouwen meer en sommigen denken zelfs dat ze ‘dom’ zijn. Het is dan zo gaaf voor ze om te mogen ervaren dat er een methode voor ze is, die voor hen heel goed werkt en dat ik ze mag helpen het vertrouwen in zichzelf terug te vinden.

2) De Kernvisie methode gaat uit van 4 leerstijlen (visueel, kinesthetisch, auditief en digitaal). Wat is jouw voorkeurssysteem en hoe zet je die in voor je cliënten/ leerlingen?

Mijn voorkeurssysteem is vooral kinesthetisch en visueel. Ik voel heel snel hoe bepaalde situaties ervoor staan en dit is heel prettig in het werken met kinderen. Kinderen voelen situaties ook vaak heel goed aan, alleen vinden ze het lastig om dit te benoemen. Ik kan ze helpen om deze gevoelens te uiten en ermee om te gaan.

Het is heel fijn om bepaalde trucjes die ik zelf altijd gebruik, te leren aan kinderen en hun ouders, omdat je weet dat ze werken voor mensen die visueel ingesteld zijn. Een stuk herkenning en ervaring geeft de ander meestal het vertrouwen dat zij het ook kunnen!

3) Wat is jouw passie? Waar doe je het voor?

Ik vind het geweldig om kinderen te coachen en om te zien dat ze zo ontzettend groeien. Ik hoor vaak van ouders dat ze zouden willen dat hun kind weer lekker in zijn vel zit. Door wat voor reden dan ook is dit langzaamaan gekomen tot het moment dat het niet meer gaat en dat ze op zoek gaan naar iets wat bij hun kind past. Kinderen benoemen ook vaak hoe ze zouden willen dat het zou zijn. Als ik ze daarbij kan helpen en ze bij mij weggaan en zeggen ‘ik wil gauw weer komen’, dan weet ik ‘daar doe ik het voor’ en dan hoop ik dat ik nog heel veel kinderen mag ontvangen die zo blij weer naar huis gaan!