Ik ben een verwijzer

Een groeiende groep kinderen wil niet naar school, heeft buikpijn, ontwikkelt faalangst en een negatief zelfbeeld en heeft vaak belemmerende overtuigingen. Soms hebben kinderen al verschillende faalangsttrainingen achter de rug, maar heeft het niet tot het gewenste resultaat geleidt.

Waar aan voorbij gegaan wordt is dat veel sociaal-emotionele problemen in relatie staan tot school.
Deze problemen ontwikkelen zich niet omdat deze kinderen een onvermogen hebben of bijvoorbeeld angstiger zijn dan andere kinderen, maar omdat zij een andere leerstijl hebben. Een leerstijl die niet voldoende past bij de wijze waarop school de informatie aanbiedt.

Het is ook die groep kinderen, die wel hulp nodig heeft maar niet in aanmerking komt voor de behandeling ernstige enkelvoudige dyslexie (bijvoorbeeld bij comorbiditeit). Je moet ze wegsturen en tegelijkertijd zie je dat ze wel hulp nodig hebben.

Sociaal-emotionele problemen schoolgerelateerd?

Je eerste reactie is waarschijnlijk het samenwerkingsverband van scholen inschakelen. Echter, het samenwerkingsverband van scholen zet in op ondersteuning die in het verlengde ligt van het schoolsysteem, maar is handelingsverlegen wanneer kinderen niet in dat systeem passen.

Precies voor deze kinderen is de Kernvisie methode zeer geschikt omdat ze aansluit op die andere leerstijl van deze kinderen. Wij stellen kinderen in een veilige omgeving in staat om hun leerstijl te ontdekken en op een voor hen eenvoudige wijze informatie op te nemen en te automatiseren. We begeleiden ze in dit proces ook door ze te leren dit zelfstandig toe te passen in de schoolsituatie. Door de succeservaringen die hierop volgen ontstaat er zelfvertrouwen, eigenaarschap en verantwoordelijkheid.

CJG Voorst: “Jullie zijn precies de oplossing voor het gat wat er valt als een kind niet in aanmerking komt voor een dyslexiebehandeling!”

In de praktijk

De Kernvisiecoach creëert een driehoek van commitment tussen kind(jeugdige), ouder en coach. Alle drie moeten de wil hebben om aan de oplossing te werken en daar inspanning voor te leveren. Is dat commitment er niet dan kunnen wij ook niet starten. Is dat commitment er wel, dan weten wij ook dat het tot resultaat leidt.

Bij elkaar doen wij dit in 10 tot 12 sessies, welke om de drie weken plaatsvinden. In de tussenliggende weken gaat de cliënt datgene wat is aangereikt eigen maken onder begeleiding van de ouder. Na drie weken volgt er weer een stap en wordt er weer wat nieuws aangereikt.

De methodiek is zo krachtig dat de cliënt het resultaat direct ervaart en dit stimuleert weer om er ook werkelijk wat voor te doen. Wij pakken niet de symptomen aan, maar gaan direct naar de kern van het probleem.

In welke jeugdzorgregio wordt de Kernvisie methode vergoed?

Vergoeding bij dyslexie

 • Lekstroom (Houten, Lopik, Nieuwegein, IJsselstein en Vianen)

Vergoeding bij sociaal-emotionele problemen

 • Amsterdam/Amstelland & Zaanstad Waterland (Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Diemen, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel,  Purmerend, Uithoorn, Waterland, Wormerland, Zaanstad)
 • Centraal Gelderland (Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Wageningen, Westervoort, Zevenaar)
 • Food Valley (Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal)
 • Groningen (Appingedam, Bedum, De Marne, Delfzijl, Eemsmond, Groningen, Grootegast, Haren, Leek, Loppersum, Marum, Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Ten Boer, Veendam, Westerwolde, Winsum, Zuidhorn)
 • Hart van Brabant (Dongen, Gilze-Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg, Waalwijk)
 • Holland Rijnland (Hillegom, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen en Zoeterwoude) – Aanmeldingen STOP voor 2018.
 • Limburg-Noord (Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venray)
 • Midden-IJssel/Oost-Veluwe (Apeldoorn, Brummen, Epe, Hattem, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen)
 • Noord en Midden Drenthe (AA en Hunze, Assen, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo)
 • Eemland m.i.v. 01/01/2019 (Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg)