Hoogbegaafdheid
Hoogbegaafdheid is eigenlijk net zo lastig als minderbegaafdheid. Hoewel hoogbegaafdheid vriendelijker klinkt, kan dit een behoorlijke last voor kinderen zijn.
Kenmerken hoogbegaafdheid
- Presteert op school redelijk tot slecht
- Maakt huiswerk niet af of maakt het slecht
- Vaak ontevreden over eigen prestatie
- Heeft een hekel aan inprenten (‘Ik weet het zo wel’)
- Vermijdt nieuwe leeractiviteiten uit angst te mislukken
- Heeft minderwaardigheidsgevoelens
- Kan wantrouwend of onverschillig zijn
- Doet niet graag mee aan groepsactiviteiten
- Heeft vaak het gevoel dat niemand hem mag
- Is minder populair bij leeftijdgenootjes. Het zoekt vriendjes onder gelijkgestemden
- Doelen worden door het kind te hoog gekozen (zodat falen hieraan geweten kan worden) of te laag gekozen (zodat mislukken voorkomen wordt)
- Is snel afgeleid en impulsief
- Staat afwijzend of onverschillig tegenover de school
- Wil niet geholpen worden, wil zelfstandig zijn
- Voelt zich hulpeloos, neemt geen verantwoordelijkheid voor eigen daden (wijt mislukken aan anderen of aan de situatie)
- Verzet zich tegen autoriteit
Hoogbegaafde kinderen hebben de neiging om bij alles hun verstand te gebruiken. Dus overal over na te denken. Hierdoor wordt er door hoogbegaafde leerlingen niet voldoende geautomatiseerd.
Op korte termijn redden zij zich daar wel mee, maar naarmate de vraagstukken ingewikkelder worden, moeten zij meer na gaan denken over de strategie van de aanpak. Moet je dan ook nog die sommetjes in je hoofd uitrekenen, dan wordt dat teveel.
Als je bedenkt dat wij 95% van alles wat wij doen volledig automatisch doen, zonder er over na te denken, dan is het niet handig om bij alles na te moeten denken.
Een hoogbegaafd kind heeft vaak een voorkeur om meer gevoelsmatig te denken. Fouten maken vinden ze lastig, want erkennen dat je iets niet (goed) kan doet pijn.
Omdat ze uitstekend kunnen redeneren waarom ze iets wel of niet willen doen, ligt het voor de hand om iets wat moeite kost af te doen als saai. Dat ze zichzelf daar op de lange termijn geen plezier mee doen is van latere zorg.
Ontdek onze webinars voor ouders en professionals
Voor ouders
Benieuwd hoe de Kernvisie methode jouw hoogbegaafde kind kan ondersteunen? Bekijk ons on-demand webinar op je eigen tempo en ontdek waardevolle inzichten en praktische adviezen die jouw kind verder helpen.
- Direct beschikbaar na inschrijving.
- Voor een kleine vergoeding krijg je toegang tot een wereld aan informatie.
Voor professionals uit het onderwijs en de jeugdzorg
Ontdek hoe de Kernvisie methode hoogbegaafde kinderen écht kan helpen. Meld je aan voor ons gratis live webinar en krijg concrete handvatten om direct toe te passen in je werk!
- Elke maand gratis beschikbaar voor professionals uit onderwijs en jeugdzorg.
- Live sessie met ruimte voor al jouw vragen.
Meld je aan voor het live webinar
Meer ontdekken?
Lees verder over kinderen, leerproblemen en de Kernvisie methode. Ontdek hoe leerproblemen ontstaan en hoe een coachingtraject hulp kan bieden.
Meer informatie over de kenmerken van andere leerproblemen?
Lees alles over de kenmerken ADD, het herkennen en omgaan met dyslexie, de problematiek en kenmerken van dyscalculie, wat een disharmonisch profiel nu echt betekent voor het leren of de symptomen en het omgaan met concentratieproblemen.
Bij wie kan ik met vragen over mijn kind terecht?
Onze gecertificeerde Kernvisiecoaches vertellen je graag alles over onze werkwijze en kunnen samen met jouw kind ontstane problemen aanpakken. Geen coach in de buurt? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.